İHBAR TAZMİNATI

İhbar Tazminatı

İşveren veya işçi, belirsiz iş sözleşmesini sonlandırdığı zama kanunda belirtilmiş olan sürelere uymak zorundadır. İşçi veya işverenin bu süreye uymaması durumunda ihtar tazminatı ödemesi gerekmektedir. İhbar tazminatı sadece işverenin ödediği bir tazminat değildir. İhbar süresinin amacı, işveren ya da işçilerden birinin iş sözleşmesini feshetmesi durumunda diğer tarafın mağdur olmasını engellemektir. İşçi eğer ki işten çıkmak istiyor ise ve bu durumu işverene bildirirse, işveren bu ihbar süresince kendisine yeni bir çalışan bulabileceği gibi, işveren eğer ki işçiyi işten çıkaracağını önceden bildirir ise işçi de kendisine bu ihbar süresince yeni bir iş bulma arayışına girebilir.

İş sözleşmeleri;

– İşi altı aydan az süren işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılması tarihinden başlayarak 2 hafta sonra,

– İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapıldığı tarihten başlayarak 4 hafta sonra,

– İşi bir buçuk yıldan 3 yıla kdar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapıldığı tarihten başlanılarak altı hafta sonra,

– İşi üç yıldan fazla sürmüş olan işçi için, bildirim yapılmasından başlayan tarihten itibaren 8 hafta sonra feshedilmiş sayılır.

İhbar Tazminatı ile Kıdem Tazminatı Arasındaki Farklar

Kıdem tazminatı, işverenin işçiye yaptığı ödemedir ancak ihbar tazminatında durum bu şekilde değildir. İhbar tazminatında işçi ya da işverenin tazminatı ödemesi durumu mevcuttur. İşçi belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışmış olduğu işyerinde, iş sözleşmesini herhangi bir haklı nedeni olmaksızın ve yukarıda sıralanan bildirim sürelerine uymaksızın fesheder ise işverene tazminat ödemek zorunda kalır. Kıdem tazminatı için 1 yıl işçinin o iş yerinde çalışması gerekirken, ihbar tazminatında bu süreler farklıdır. Kıdem tazminatı ile ihbar tazminatı arasındaki başka bir fark ise hesaplanma şekilleridir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir