KARŞILIKSIZ ÇEK CEZASI

Çek Nedir? Çek ödeme aracıdır ve ticarette kullanılır. Çek bankaya verildiği zaman karşılığı hemen ödenir, piyasada vadeli olarak da kullanılabilir. Günümüzde kredi kartı kullanımının yaygınlaşması sonucu çek kullanımı azalmıştır.  Ticari hayat için büyük önem arz eden çeklerin yanlış kullanımı sonucu pek çok hukuki sorunla karşılaşılmaktadır. Karşılıksız Çek Nedir? Ödeme olarak alınan çekler bankaya gidildiğinde karşılıksız …

KARŞILIKSIZ ÇEK CEZASI Devamı »

KARDEŞLERİN MİRAS PAYLAŞIMI

Mirasçılar Medeni kanuna göre iki tip mirasçı bulunur. Yasal Mirasçılar Atanmış Mirasçılar Yasal Mirasçılar Kanunla düzenlenmiş olan mirasçılardır. Atanmış Mirasçılar Miras bırakan kişinin serbest ifadesi ile belirlediği mirasçılardır. Miras Oranları Miras eğer sağ kalan bir eş var ise onun miras oranı çıktıktan sonra diğer mirasçılara eşit olarak dağıtılır. Sağ kalan eşin payı miras bırakanın altsoyu …

KARDEŞLERİN MİRAS PAYLAŞIMI Devamı »

KAMU DAVASI

KAMU DAVASI NEDİR? Kamu davası, Cumhuriyet savcısının herhangi bir talep olmadan kamu adına başlattığı davadır. Eski bir tabir ile “devlet kovuşturması” olarak adlandırılır. Toplumu veya devleti zarara uğratan failin mahkeme karşısında yargılanması ve ceza alması gerekir, toplumun düzeni için bu gereklidir. Bu gereklilik için Cumhuriyet savcısının açmış olduğu davalar kamu davalarıdır. Türk Ceza Kanununun 173. …

KAMU DAVASI Devamı »

KADINLARIN EVLENMEDEN ÖNCEKİ SOYADLARINI KULLANMASI

Evlenirken kadınlar, evlenmeden önceki soyadlarını bırakmak istemeyebilirler, bu onlar için zor bir durumdur. Kadınların evlilik sonrasında da, evlenmeden önceki soyadlarını kullanmaları mümkün. Türk Medeni Kanunu “Kadın evlenmekle kocanın soyadını alır.” Demektedir, ancak evlenme memuruna verilecek bir dilekçe ile ya da evlenme sonrası dava açarak bekarlık soyadının kullanılması mümkün. Evlenmeden önceki soyadı kullanmak için ne yapılmalı? …

KADINLARIN EVLENMEDEN ÖNCEKİ SOYADLARINI KULLANMASI Devamı »

KADIN VE KANUNİ BEKLEME SÜRESİ

Kadın evliliği sonra erdikten ya da eşi vefat ettikten sonra yeniden evlenebilmek için üç yüz gün beklemelidir. Türk Medeni Kanunu 132. Maddede bu durum düzenlenmiştir. Kadının beklemesi gereken süre kadınlar için kesin olmayan bir evlenme engelidir. Kadınlar için aranan bu süre erkekler için aranmamaktadır. Kadınların doğurgan olmaları ve nesebin karışması ihtimalinin önlenmesi gibi nedenlerden dolayı …

KADIN VE KANUNİ BEKLEME SÜRESİ Devamı »

KAÇAKÇILIK SUÇU VE CEZASI

Kaçakçılık Nedir? Yurda giriş çıkışlarda gümrüğe tabi eşyaların gümrük işleri yapılmadan ülkeye sokulması ya da çıkarılmasıdır. Kaçakçılık suçları kamu zararına neden olmaktadır, bunun nedeni gümrük işlemleri devletin mali hakları elde etmesine yaramasıdır. Kaçakçılık suçu özel olarak düzenlenmiş 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kaçakçılık Suçunu Oluşturan Fiiller Eşyalar gümrük işlemlerine tabi tutulmadan ülkeye sokulmuş ise, …

KAÇAKÇILIK SUÇU VE CEZASI Devamı »

İŞSİZLİK MAAŞINA HACİZ KONULUR MU?

   İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?  İşverenin inisiyatifi ile iş akdine son verilen işçinin işsiz kaldığı süre boyunca gelir kaybını bir ölçüde karşılayan geçici geçici maddi destek, işsizlik sigortası olarak adlandırılır. Sosyal devlet anlayışının bir ürünü olan söz konusu destek, aynı zamanda işsizlik ödeneği olarak da adlandırılır. 4447 sayılı “İşsizlik Sigortası Kanunu” kapsamında içeriği tanımlanıp şartları belirlenen …

İŞSİZLİK MAAŞINA HACİZ KONULUR MU? Devamı »

İŞE İADE DAVASI

İşe iade davası, işveren kişinin iş sözleşmesine haklı bir sebep olmamasına rağmen son vermesi durumunda, işçinin aynı koşullar altında ve aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlamayı talep etmesidir. Davanın kabul edilmesi durumunda işveren işçiyi tekrar işe almakla yükümlüdür. İş iade davası şartları İşçinin sözleşmesi belirsiz süreli olmalı İşçinin en az 6 aylık kıdemi olmalı İşverenin bünyesinde …

İŞE İADE DAVASI Devamı »

İŞ KAZASI TAZMİNAT DAVASI

 İşverenler ve işletme sahipleri, çalışanlarının ve işyerlerine gelen tüm ziyaretçilerin refahı ve güvenliğinden yasal olarak sorumludur. Yasal madde, tüm işletmelerin işçilerine zorunlu olarak sigorta yaptırması ve bu yönergelere uymalarını sağlamak için sağlık ve güvenlik düzenlemelerine uyması gerektiğini belirtir. İşvereninizin sorumluluklarını yerine getiremediğini ve ihmalinin iş kazasında yaralanmanıza yol açtığını düşünüyorsanız, iş kazası davası açarak tazminat …

İŞ KAZASI TAZMİNAT DAVASI Devamı »

İŞ AKDİ FESHİ NEDİR?

İşverenler ve çalışanlar arasındaki ilişki 4857 sayılı İş Kanunu ile düzenlenmektedir. Bu yazımızda, bir işverenin bir çalışanın sözleşmesini feshedebileceği koşullar ile ilgili prosedürler ve hususlar sizler için incelenmektedir. İŞ AKDİ FESHİ  İş sözleşmesi, bir tarafın (çalışanın) ücret karşılığında diğer tarafa (işveren) tabi olarak çalışmayı taahhüt ettiği bir sözleşmedir. Çalışan veya işveren tarafından yazılı ya da …

İŞ AKDİ FESHİ NEDİR? Devamı »