KAÇAKÇILIK SUÇU VE CEZASI

Kaçakçılık Nedir?

Yurda giriş çıkışlarda gümrüğe tabi eşyaların gümrük işleri yapılmadan ülkeye sokulması ya da çıkarılmasıdır. Kaçakçılık suçları kamu zararına neden olmaktadır, bunun nedeni gümrük işlemleri devletin mali hakları elde etmesine yaramasıdır. Kaçakçılık suçu özel olarak düzenlenmiş 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir.

Kaçakçılık Suçunu Oluşturan Fiiller

  • Eşyalar gümrük işlemlerine tabi tutulmadan ülkeye sokulmuş ise, suçun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10000 güne kadar adli para cezasıdır. Eşyaların gümrük kapıları dışında ülkeye sokulması durumunda ceza 16 aydan 7,5 yıla kadar hapis cezasıdır.
  • Eşyalar gümrük vergisini ödemeden ya da kısmen ödeyerek hileli bir şekilde ülkeye sokulmuş ise suçun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10000 güne kadar adli para cezasıdır.
  • İhraç edilmesi kanunlar ile yasaklanmış olan eşyanın ülke dışına çıkarılmasının cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.
  • İthalatı yasaklanmış olan eşyanın ülkeye sokulması durumunda ceza 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 20000 güne kadar adli para cezasıdır.
  • İthalatı yasaklanmış olan eşyanın bu durumda olduğun bilerek satın alma, satma ve saklamanın cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.
  • İşlenmek ve kullanmak amaçlı ülkeye geçici ithalat ve rejimi kapsamında getirilmiş olan eşyanın hileli olarak yurtdışına çıkarılması suçu cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.

Kaçakçılık Suçu Ağırlaştırıcı Sebepler

Kaçakçılık suçunda bahsi geçen eşyanın türü cezanın ağırlaşmasına sebebiyet vermektedir. Akaryakıt, alkollü ürünler, tütün mamulleri cezanın iki katına arttırılmasına neden olur. Bu gibi durumlarda cezanın alt sınırı 3 yıldır.

Göçmen Kaçakçılığı

Göçmen kaçakçılığı, göçmenin vatandaşı olmadığı veya yerleşik olmadığı bir ülkeye düzensiz girişin mali veya diğer maddi kazançlar için kolaylaştırılmasıdır. Bu son derece karlı işin arkasındaki suçlular, insanların sadece yoksulluktan ve istihdam olanaklarının eksikliğinden değil, aynı zamanda doğal afet, çatışma veya zulümden kaçma ihtiyacının veya arzusunun yarattığı fırsatı değerlendiriyor.

 Kaçak göçmenler genellikle ağır insan hakları ihlallerine maruz kalırlar. Başlangıçta başka bir ülkeye kaçırılmayı kabul etseler de, yolculuk rızaya dayalı bir yolculuktan başka her şeye dönüşebilir. Yolculuk sırasında, kaçakçıların “yüklerini” en üst düzeye çıkarabilmeleri için insanlar, kamyonlardaki son derece küçük alanlara veya denize açılmaz teknelere sıkışabilir.

  Göçmenler yolda tecavüze uğrayabilir veya dövülebilir ya da çölde ölüme terk edilebilir. Hedeflerine vardıklarında, birçokları kendilerinin (veya ailelerinin) şantaj veya borç esaretinin kurbanı olduklarını anlar. İkincisi, göçmenlerin şiddet korkusu veya yetkililer tarafından sınır dışı edilme korkusuyla neredeyse imkansız seviyelerde borcu kapatmak için suçlulara büyük miktarlarda para ödemelerini içerebilir ve bu da onların insan ticareti mağduru olmalarına neden olabilir.

 Kaçak göçmenleri durdurmaya ve suçla mücadele etmeye çalışmak, varış ülkelerinin kaynakları üzerinde önemli bir baskı oluşturur. Ülkelerin göçmen kaçakçılığına uygun şekilde yanıt verecek kaynaklara ve yasal çerçeveye sahip olmaması halinde, suç kontrol edilmeden devam edebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir