KAMU DAVASI

KAMU DAVASI NEDİR?

Kamu davası, Cumhuriyet savcısının herhangi bir talep olmadan kamu adına başlattığı davadır. Eski bir tabir ile “devlet kovuşturması” olarak adlandırılır. Toplumu veya devleti zarara uğratan failin mahkeme karşısında yargılanması ve ceza alması gerekir, toplumun düzeni için bu gereklidir. Bu gereklilik için Cumhuriyet savcısının açmış olduğu davalar kamu davalarıdır.

Türk Ceza Kanununun 173. Maddesine göre kamu davası Cumhuriyet savcısı tarafından açılmaktadır ve zarar gören kişinin talebi şartı aranmaz.

KAMU DAVASI NEDEN AÇILIR?

  • Suçun mağduru dışında kalan vatandaşların hakkını aramasına yardım etmek amacı ile kamu davası açılır
  • Vatandasşların seçtikleri vekiller yoluyla koyduğu kanunları korumak (Davanın açılabilmesinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet’i, Türkiye Cumhuriyeti Ceza Kanunu’nu dayanak alır.)
  • Suçlu veya suçlunun yakınları,arkadasları gibi nedenlerden dolayı kendisinden şikayetçi olacak gücü bulamayan vatandaşların hakkını korumaktır. (Burada önemli bir nokta, mağdur sikayetçi olmasa bile, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin davayı açacaktır.)

  Örnek olarak, bir araba kazası verilebilir. Otomobiliyle saatte 20km hız limiti olan bir yolda 30km ile giden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı,bir diğer yayayı çarpmak suretiyle yaralarsa, çarpan sürücüye karşı iki farkli dava açıllması muhtemeldir. Birincisi, “Bana çarpan kişiden maddi ve manevi tazminat istiyorum” diyerek kurbanın açtığı davadır, ikincisi ise, “trafik kurallarını ihlal etmek ve yaralanmaya sebebiyet vermek” nedeni ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin açtığı davadır.  Burada ikinci söylediğimiz dava kamu davasıdır.

 Burada dikkat edilecek bir husus daha vardır eğer trafik kazaıi geçiren yaya, kurallara uymamışsa, sürücüye karşı açılma ihtimali olan iki davanın yanında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yayaya karşı, “trafik kurallarını ihlal etmek ve kazaya sebebiyet vermek” nedeniyle bir dava açma hakkına sahiptir. Bu dava da kamu davasıdır.

Eğer yaya trafik kurallarına uymuş fakat sürücüden şikayetçi olmazsa, o zaman Türkiye Cumhuriyeti devleti hala sürücüye karşı “Trafik kurallarını ihlal etmek ve yaralanmaya sebebiyet vermek” nedeni ile dava açma hakkına sahiptir çünkü, trafik kurallarını ihlal etmek ve yaralanmaya sebebiyet vermek Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, vatandaşları için koyduğu kanunları ihlallere karşı korumakla yükümlüdür. Bu nedenle, bu dava da bir kamu davasıdır.

KAMU DAVASI DÜŞER Mİ?

Şikayete bağlı olan davalarda, davanın düşebilmesi adına şikayetçinin şikayetini geri alması gerekmektedir ancak şikayete tabi olmayan suçlarda, suçun oluşmadığının ispatı ve davalının davadan beraat etmesi gerekir. Bu durumlar dışında kamu davası düşmemektedir.

KAMU DAVASI NASIL BİTER?

Kamu davalarının düşmemesi durumunda savcılık tarafından sürdürülen delil toplama süresi devam eder, bu süreçte davalının suç işlemediğinin ispat edilmesi durumunda kamu davası davalının beraatı ile sonuçlanır. Aksi durumda, davalının suçlu olduğu ispat edilirse;

  • Hapis cezası
  • Adli para cezasI ile sonuçlanır.

Davanın hızlı bir sürede sonuçlanabilinmesi adına alanında uzman avukatlar ile çalışılması gerekmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir