Kadın evliliği sonra erdikten ya da eşi vefat ettikten sonra yeniden evlenebilmek için üç yüz gün beklemelidir. Türk Medeni Kanunu 132. Maddede bu durum düzenlenmiştir. Kadının beklemesi gereken süre kadınlar için kesin olmayan bir evlenme engelidir. Kadınlar için aranan bu süre erkekler için aranmamaktadır. Kadınların doğurgan olmaları ve nesebin karışması ihtimalinin önlenmesi gibi nedenlerden dolayı bu süre geçmesi gerekmektedir. Yani eğer ki kadının bir hamilelik durumu söz konusu ise, çocuğun nesebinin sağlıklı bir şekilde belirlenmesidir. Bekleme süresi içerisinde doğacak olan çocuk, boşanma olması durumunda bile eski eşin nüfusuna kayıt edilir. Bu kural babalık karinesidir. Aksi durumu ancak doktor raporu ile ispatlanabilmektedir.
Madde 132- Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez. Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.(Türk Medeni Kanunu)
Kadının bekleme süresinin başlangıcı
MADDE 26- (1) Kadının bekleme süresi, mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren hüküm ifade eder. (Nüfus Hizmetleri Kanunu)
Bekleme süresi, boşanma kararının kesinleşmiş olduğu tarihten itibaren hüküm ifade etmektedir. Boşanma kararı kesinleşmeden yasalar önünde kadın ve erkek hala evli olduğundan boşanma süresinin kesinleşmesi gerekir. Boşanma davasının devamı süresince bekleme süresiyle ilgili herhangi bir kararın alınması durumu mümkün değildir. Bekleme süresinin kaldırılmasının talebi mümkündür. Evliliğin sonra ermesi durumundan sonra yeni bir evlilik yapmak isteyen kadın Aile Mahkemesine başvurarak bekleme süresinin kaldırılması talebinde bulunabilir. Başvuru sonrasında mahkeme kadının hamile olup olmadığını tespit etmelidir, tespit için devlet hastanesine sevki sağlar ve bu konuda bir rapor alınması talebinde bulunarak raporun alınmasını sağlar. Hazırlanan rapor sonrasında kadının hamile olmadığının tespit edilmesi durumunda bekleme süresinin kaldırılmasına karar verilir. Eğer ki bekleme süresinde kadın doğum yaparsa bu durumda da bekleme süresi kalkar. Kadın, boşandığı eşiyle tekrar evlenmek isterse bu durumda bekleme süresinin kaldırılması için dava açılması mümkündür. Bekleme süresinin kaldırılması durumu yalnızca kadınlar için geçerlidir, boşanmış olan erkeklerin üçyüz günlük evlenme yasağı gibi bir durumu olmadığından derhal evlenebilmektedir.
“Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.Taraflar 07.02.2014 tarihinde kesinleşen karar ile boşanmış olup küçük …n 10.08.2014 tarihinde doğmuş olduğu anlaşılmakla velayeti askıdadır. Açıklanan sebeple tarafların delilleri de değerlendirilerek küçüğün velayetinin düzenlenmesi konusunda bir karar verilmesi gerekir” (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2018/5366 E., 2018/10600 K, 04.10.2018 T.)