İŞSİZLİK MAAŞINA HACİZ KONULUR MU?

   İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?

 İşverenin inisiyatifi ile iş akdine son verilen işçinin işsiz kaldığı süre boyunca gelir kaybını bir ölçüde karşılayan geçici geçici maddi destek, işsizlik sigortası olarak adlandırılır. Sosyal devlet anlayışının bir ürünü olan söz konusu destek, aynı zamanda işsizlik ödeneği olarak da adlandırılır. 4447 sayılı “İşsizlik Sigortası Kanunu” kapsamında içeriği tanımlanıp şartları belirlenen işsizlik maaşı, sigorta kollarından birine bağlı bir şekilde çalışma hayatını sürdürenler için bir nevi güvence niteliği taşır. İşsizlik maaşı, işveren tarafından işten çıkarılan kişilere, belirli süreler dahilinde ödenir.

İŞSİZLİK MAAŞINA HACİZ KONULMASI

 Özellikle bankalara olan Kredi borcu olan kişilerin işsiz kalması durumunda süreli olarak alabilecekleri işsizlik maaşı iş bulana kadar kişinin yaşamı için önem arz ediyor. Bu durumda kişi bu maaşı ile geçimini sürdürürken aynı zamanda borçlarını da ödemek zorunda. Fakat azalan maaş sonrası ödeme ise zorlaşıyor. Bu durumda kişilerde borçlarını ödeyemez hale gelebiliyor. Bu durumda kişinin en çok sorguladığı husus işsizlik maaşına haciz konulur mu? oluyor.

İşsizlik Maaşından İcra Kesilemez

 Asgari ücretle çalışan kişilerin aylık aldıkları maaşlar ile birlikte işsizlik sigortası kanununa tabi olarak sigorta primi kesintileri uygulanır. Bu primler dahilinde işsiz kalınması halinde bu primlere istinaden iş buluna kadar aylık almaya devam edersiniz. Fakat İşsizlik Sigortası Kanununun 50. maddesinde işsizlik aylığından nafaka borçları haricinde haciz veya devri söz konusu olmadığı konusunda açıkça belirtilmiştir.

İşsizlik Maaşına Bloke Konulur mu?

 İşsizlik Sigortası Kanununda belirtildiği üzere damga vergisi haricinde hiç bir kesintiye tabi tutulamayan işsizlik maaşına bankalarda dahil olmak üzere hiç bir kimse veya kurum bloke koyamaz. Maaşınızı almış olduğunuz banka bu tür bir kesintiye uğratırsa mutlaka Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) veya Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) müracaatta bulunulabilir hatta bu işlemin devam etmesi halinde Cumhuriyet Savcılığını suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

 İşsizlik maaşları genelde zaten asgari ücretin bile altında verilmektedir. Ayrıca bir aciziyet göstergesidir. Bu sebepten ötürü bu tür gelirlerin haczi kişinin mahvına sebep olacağı için güncel Yargıtay kararları gereği haczi mümkün değildir. Ancak maalesef bu konuda içtihat birliği yoktur. Yani haczinin kısmen de olsa mümkün olacağını söyleyen içtihat hakimleri de mevcuttur. En iyisi bir avukata ücret mukabilinde danışmak ve somut olayınıza uygun gerekçe talep etmenizdir.

Avukata Danışın

 İşsizlik maaşları,asgari ücretin bile altında verilmektedir. Ayrıca bir aciziyet göstergesidir. Bu sebepten ötürü bu tür gelirlerin haczi kişinin mahvına sebep olacağı için güncel Yargıtay kararları gereği haczi mümkün değildir. Ancak maalesef bu konuda içtihat birliği yoktur. Yani haczinin kısmen de olsa mümkün olacağını söyleyen içtihat hakimleri de mevcuttur. En iyisi bir avukata ücret mukabilinde danışmak ve somut olayınıza uygun gerekçe talep etmenizdir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir