İsim ve soyad değişikliğine ilişkin düzenleme Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesinde yer almaktadır; haklı sebeplere dayanılarak hakimden isim değişikliğine gidilebileceği belirtilmiştir. İsim değişikliği davası açarak, kişi haklı sebepler sunma koşuluyla ismin değiştirilmesi, eklenmesi veya ikinci adının kaldırılması, soyadının değişmesini talep edebilecektir.
İsim değişikliğine dair talepte bulunan kişi, talebini dayandırdığı nedenleri deliller ve belgelerle kanıtlamalıdır. Her davada olduğu gibi isim değiştirme davasında da davayı açan kişi ileri sürdüğü vakıaları ispatlamakla mükelleftir.
İsim Değiştirme Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
İsim değiştirme başvurusu davacının yerleşim yerinin bağlı bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılabilir. Mahkemece isim değişikliğine hükmedildiği takdirde kimlikte isim değiştirme işlemi yapılması mümkündür.
E devletten İsim Değiştirme
Evli veya boşanmış kadınlar e devletten isim değiştirme başvurusu yaparak;Kocasının soyadı ile eski soyadını birlikte kullanmayı, eski soyadını kullanmaktayken sadece eşinin soyadını kullanmayı, boşandığı eşinin soyadını kullanmasına izin verildiyse eski soyadıyla eşinin soyadını birlikte kullanmayı, sadece evlenmeden önceki soyadını kullanmayı talep edebilir.
Avukata Başvurun
Hiçbir hukuk davasının avukat ile takip edilmesi zorunlu değildir. Ancak bu tercih genellikle iyi sonuçlar vermemektedir. Usul hataları yapıldığı için kaybedilen birçok dava mevcuttur. Davanızın etkili bir şekilde yürütülmesi ve hızlıca sonuç alınabilmesi için isim değiştirme davası konusunda uzman bir avukattan hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.
İsim değiştirme ve soyadı davası için dilekçe örneği;
İSTANBUL NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN YARGIÇLIĞI’NA
DAVACI :İSİM (TC.NO: )
ADRES YAZILACAK
DAVALI :Nüfus İdaresi Müdürlüğü
KONU :Haklı neden sebebiyle Soyadımın tashihi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1- Uzun süredir …… İnşaat Şirketinde inşaat ustası olarak çalışmaktayım.
2-Soyadımın DEMİR olmasından ötürü soyadımla ilgili iş ortamında, sosyal ortam ve arkadaş çevremde alaycı tavırlarla yaklaşılıp dalga geçilmektedir.Tarafıma;
İnşaat şirketinde usta olmamdan dolayı tarafıma;
”İnşaatın DEMİR’i gel bakalım buraya”
”DEMİR MİSİN usta mısın?”
”DEMİR gir bakalım duvara”
gibi alaycı tavırlarla yaklaşıp şahsımla dalga geçilmektedir.Bu husus psikolojimi bozmakla birlikte artık ruh sağlımı da etkilemektedir.
Sık sık iş arkadaşlarımla tartışmakta ve onlardan uzaklaşmaktayım.
3-Soyadımı değiştirmek suretiyle yeni soyadımın dedemlerin aşiretinin soyadı olan ….oğlu olarak değiştirilmesini,böylece aşiretimizin soyadını yaşatmak amaçlamaktayım.
Sayın Mahkeme takdir eder ki ad ve soyadı, kişiyi toplum içindeki öteki kişilerden ayırmaya yarayan bir hukuki araç, bir belirtidir. Belirli hukuki sonuçların belirli bir kişiye bağlanabilmesinde de ad ve soyad en önemli araçtır.
Yargısal içtihatlarda, adın ve soyadının kötü şöhret taşıması ve soyadın toplumda alay konusu yapılması soyadı değişikliği için yeterli sebepler olarak görülmektedir.
4-Bu Nedenle Sayın Mahkemenize Başvurmam Zorunlu Hale Gelmiştir.
HUKUKİ NEDENLER : MK, NK, HUMK ve diğer ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kayıtları,tanık beyanları ve diğer yasal deliller.
TANIKLARIM :1-…. ,T.C.NO: ADRES:
SONUÇ VE İSTEM : Açıkladığımız sebeplerle soyadımın değiştirilmek suretiyle NÜFUSTA ”DEMİR” OLAN SOYADIMIN ”…OĞLU” OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİNE karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim.24.08.2015