İntihar Nedir?
İntihar, kasıtlı olarak kişinin kendi ölümüne neden olmasıdır. Fiziksel bozukluklar(kronik yorgunluk gibi), ruhsal bozukluklar(depresyon, bipolar bozukluk, anksiyete bozukluğu gibi) ve madde kullanımı intihar için risk faktörleridir. Bazı insanlar, stres, mali ve akademik zorluk, ilişki sorunu, taciz ve uğradıkları zorbalıktan dolayı da intihar etmektedir.
İntihara Yönlendirme Suçu
Türk Ceza Kanunu’nun 84’üncü maddesi intihara yönlendirme suçu için düzenlenmiştir. İntihar ederek hayatına son veren kişiyi cezalandırmak mümkün değildir. Eğer ki intihar girişiminde bulunan kişi ölmeyerek sadece teşebbüs aşamasında kalmış ise, kişiyi cezalandırmak beklenen faydaları sağlamayacaktır. Bundan dolayı intihar, ceza kanununda cezalandırılmamıştır.
Ancak kişinin intihara yönlendirilmesi suçtur. Kişinin aklına intihar düşüncesini sokmak, kişinin aklında olan intihar düşüncesini desteklemek, yaşam hakkı ve vücut bütünlüğü hakkı açısından tehlikeli olarak kabul edilmektedir.
Türk Ceza Kanunu’nun 84 üncü maddesi; “
(1) Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (4) İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar” şeklinde düzenlenmiştir.
İntihara Yönlendirme Suçu Unsurları
İntihara yönlendirme, seçimlik hareketli bir suçtur. 84. Maddenin ilk fıkrasında; “Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
İntihara azmettirme: Kişinin suç işleme konusunda düşüncesi olmamasına rağmen, başka birisi tarafından ikna etme yoluyla suç işlemeye yönlendirilmesi azmettirmedir. İntihar niyeti olmayan kişinin aklına intihar düşüncesini sokarak kişiyi intihara yönlendirme, cezalandırılmaktadır.
İntihar Kararını Kuvvetlendirme: İntihar etme düşüncesi olan kişiyi cesaretlendirerek, kişiyi intihara yönlendirecek şekilde motive etmesi intihara yönlendirme suçu unsurudur.
İntihara Yardım Etme: İntihar düşüncesi olan kişiye, gerekli ortamı sağlamak, gereken araç gereci vermek gibi hareketlerde bulunan kişi intihara yönlendirme suçu unsurudur.
İntihara Teşvik Etme: İntihar etme düşüncesi olan ancak bu konuda cesareti olmayan kişiye cesaret vererek mağdur kişiye intihar kararını destekleyerek intihara teşvik etmesi, intihara yönlendirme suç unsurudur.
Görevli Mahkeme
İntihara yönlendirme suçunda görevli olan mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesidir. Ancak işlediği suç sonucunu algılama yeteneği olmayan ve algılama yeteneğini ortadan kaldıran kişiyi intihara yönlendiren kişi kasten adam öldürme suçundan sorumlu tutulur. Bundan dolayı Ağır Ceza Mahkemesi görevlidir.
AVUKAT
Daha fazla bilgi ve hukuki danışmanlık için bize ulaşabilirsiniz.