Terekenin Tespiti Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Tereke, bir kişinin ölmeden önceki mal varlığının tümüne verilen addır. Terekenin tespiti davası, miras bırakanın tüm mal varlığının tespit edilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Mirasçı konumundaki bireyler, herhangi bir hak kaybına uğramamak için bu davayı açmayı talep edebilir. Terekenin tespiti davası ile tüm mirasçıların hakları gözetilerek korunmaktadır.

Terekenin Tespiti Davası Nasıl Açılır?

Mirasçıların talebiyle birlikte Sulh Ceza Mahkemesi hâkimi tarafından terekenin tespiti davası açılabilmektedir. İlgili davaya ait hakların ve malların tespiti, yönetimi, vasiyetnamenin açılması ve terekenin mühürlenmesi işlemlerini kapsamaktadır. Alınan önlemlerin maliyeti devlet tarafından, daha sonra terekeden alınması şartıyla sağlanmaktadır.

Mirasçılardan herhangi birinin alacağının olduğu iddiası ile tereke tespiti davası açılabilir. Terekeye dahil olan malların ve borçların tümü, mahkemeler tarafından tespit edilir. Bu tespit sonrasında yapılan miras paylaşımı değerlendirilir. Herhangi bir usulsüzlük durumunda taraflar dinlenerek sonucuna mahkeme tarafından karar verilir. Böylece miras paylaşımı yapılırken hiçbir tarafın hak kaybına uğramaması amaçlanır.

Terekenin Tespiti Davası Dilekçe Örneği

İSTANBUL (    ). SULH HUKUK MAHKEMESİ

DAVACI: Ad Soyad (TC Kimlik No: …)

Adres

VEKİLİ: Av. Ad Soyad

Adres

DAVALI: Hasımsız

KONU: Tereke tespiti talepli dava dilekçesidir.

AÇIKLAMALAR: 

1-) Müvekkilin babası X, …/…/… tarihinde vefat etmiştir, geriye müvekkilin annesi Y ve kardeşi A mirasçıları bulunmaktadır. Müteveffanın ölmeden önceki son ikametgahı … adresidir.

2-) Müvekkil babasının kayıtlı ya da intikal edeceği malvarlığı, taşınmaz ve banka mevduatlarını tespit edememektedir. Tüm bu nedenlerle söz konusu dava açma zarureti hasıl olmuştur.

3-) Terekenin tespit edilmesi için dilekçede belirtilen bankalara, Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne, Trafik Tescil Bürosuna müzekkere yazılarak üzerinde kayıtlı malların ve adına para ve hesap olup olmadığının sorulmasını talep etmekteyiz.

4-) Yukarıdaki belirtilen kurumlardan gelecek cevaba göre başkaca hak ve alacaklarının tespit edilmesi halinde diğer talep haklarımız saklı kalması kaydıyla gerekli araştırmanın yapılmasını talep etmekteyiz.

HUKUKİ NEDENLER: TMK ve ilgili diğer yasal mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER: Nüfus kaydı, banka kayıtları, tapu kayıtları, trafik tescil kayıtları, bilirkişi ve ilgili her türlü yasal delil.

SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda belirtilen nedenler ve gerekçelendirilen hususlarla, miras bırakan x’in terekesindeki mal varlığının tespitinin TMK madde 589 uyarında tespitine karar verilmesi yönünde karar verilmesini vekaleten talep ederim.

Davacı Vekili

Av. Ad Soyad

İmza

Terekenin tespiti davası ile ilgili süreçte gerekli prosedürleri uygun olarak gerçekleştirmek büyük önem arz eder. Mirasçı olarak hiçbir hak zararına uğramamak için ilgili kararları detaylı olarak takip etmelisiniz. Bu noktada ise, mahkeme ve dava süreci boyunca hukuki danışmanlık hizmeti almanız doğru adımlarla hızlıca ilerlemenizi sağlayacaktır. Böylece dilekçe yazımı gibi söz konusu hukuki işlemleri, gerekli kararlar ve şartlara uygun doğrultuda güvenli bir şekilde halledebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir