Soykırım, bir grup insanın varlığını ortadan kaldırmak için bu gruplara karşı işlenen şiddet olayları içeren suçlara karşılık verilen bir tanımlamadır. İlk defa 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilmiş olan Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’yle birlikte uluslararası hukukta tanınmış uluslararası bir suçtur. Ülkemizde de bazı dönemlerde duyduğumuz soykırım kavramı, TCK kapsamında soykırım suçu nedir sorularına sebep olabiliyor.
Soykırım, 2002’den itibaren yürürlükte bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü’nün 6. Maddesinde ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Buradaki tanıma göre soykırım suçu etnik, dinsel, ırksal ve ulusal olacak şekilde dört grup üzerinde işlenebilecek bir suçtur. Bu dört grubu kısmen ya da tamamen ortadan kaldırmak için işlenen şu beş eylem soykırım suçu anlamına gelmektedir:
- Gruba mensup olanların öldürülmesi suretiyle soykırım suçu (Statü md. 6/a)
- Grubun mensuplarına ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verilmesi suretiyle soykırım suçu (Statü md. 6/b)
- Grubun bütünüyle veya kısmen, fiziksel varlığını ortadan kaldıracağı hesaplanarak yaşam şartlarını kasten değiştirmek suretiyle soykırım suçu (Statü md. 6/c)
- Grup içinde doğumları engellemek amacıyla tedbirler almak suretiyle soykırım suçu (Statü md. 6/d)
- Gruba mensup çocukları zorla bir başka gruba nakletmek suretiyle soykırım suçu (Statü md. 6/e)
Soykırım suçunun oluşabilmesi için yukarıdaki eylemlerin saydığımız dört gruba karşı işlenmiş olması gerekiyor. Bu noktada soykırım suçunu işleyen kişi herkes olabilir. Gruptan bir kişi olması ya da asker olması önemli değildir.
TCK Kapsamında Soykırım Suçu Cezası
Soykırım suçu, TCK’nın 76. maddesine göre şu şekilde düzenlenmiştir:
- Bir planın icrası suretiyle, milli, etnik, ırki veya dini bir grubun tamamen veya kısmen yok edilmesi maksadıyla, bu grupların üyelerine karşı aşağıdaki fiillerden birinin işlenmesi, soykırım suçunu oluşturur:
- Kasten öldürme.
- Kişilerin bedensel veya ruhsal bütünlüklerine ağır zarar verme.
- Grubun, tamamen veya kısmen yok edilmesi sonucunu doğuracak koşullarda yaşamaya zorlanması.
- Grup içinde doğumlara engel olmaya yönelik tedbirlerin alınması.
- Gruba ait çocukların bir başka gruba zorla nakledilmesi.
- Soykırım suçu failine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. Ancak, soykırım kapsamında işlenen kasten öldürme ve kasten yaralama suçları açısından, belirlenen mağdur sayısınca gerçek içtima hükümleri uygulanır.
- Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.
- Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez.
Günümüzde bu konu için ceza avukatı olarak çalışan hukukçuların soykırım suçlarını takip etmesi ve teknik açıklamalar ile birlikte mahkemeye bildirmesi bu suçun soruşturulması konusunda oldukça önemlidir. Eğer bu konuda daha fazla bilgi almak istiyorsanız büromuzun bu konuda takipçi olan ya da araştırma yapmış avukatları ile görüşebilir ve bilgi alabilirsiniz.